Mandlový olej - Prunus amygdalus dulcis (Sladký mandlový olej)
Charakteristické vlastnosti:
* Obsahuje vysoký obsah vitamínu E
* Dostupné kvality: rafinované, lisované, pražené
Získávání:
Mandlový olej získaný lisováním za studena je následně rafinován nebo ponechán v přírodní podobě. Suché mandle jsou lisovány poté, co byly zbaveny nečistot a skořápek. Olej se po lisování nechává několik dní odstát, aby se usadily slizovité složky. Ty jsou následně odděleny filtrováním. Zbytky po lisování, které se prodávají jako mandlová otruby, obsahují ještě až 10 % tuku. Z 1 t oloupaných mandlí se získá přibližně 400 L mandlového oleje.
Oblasti použití
Potraviny:
* Vysoce kvalitní olej na saláty
* Díky své mandlové chuti je vhodný na přípravu dezertů
Farmacie:
* Použití jako složka mastí
* Rozpouštědlo a disperzní prostředek pro olejové injekce
Kosmetika
* Základní olej pro každý typ pleti
* Promašťuje pleť
* Zklidňuje podráždění
CAS č.: 8007-69-0
Doba trvanlivosti: minimálně 12 měsíců při chladných podmínkách a neotevřeném obalu
INCI název: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Jodová hodnota: 95-105
Kyselina linolová: 20,0-30,0 %
Kyselina: max 1
Balení: 27 kg kanystry / 190 kg sudy / 900 kg IBC
Kyselina olejová: 60,0-70,0 %